Jajeczne śniadania dla najmłodszych

Chyba każdy rodzic chociaż raz stanął przed dylematem co dziś przygotować dziecku na śniadanie. Ja od kiedy Alex je już praktycznie większość produktów, staje przed tym dylematem często, ponieważ chciałabym aby jego dieta była urozmaicona i zdrowa. Jednocześnie jak wiadomo dzieci mają swoje tzw. ,, fazy” na jedzenie. Teraz tylko makaron, później tylko parówki, a za miesiąc tylko jajko.

I tak przygotowałam dla Was dzisiejszy wpis, który być może będzie początkiem serii wpisów, kto wie ? Także jeśli Wam się podoba, to koniecznie dajcie znać czy szykować tego typu inspiracje na dania dla dzieci. Dzisiejszym głównym bohaterem będzie jajko. Co w tych daniach jest najlepsze, wystarczy dodać do nich sól i pieprz i będą idealne dla reszty rodziny, nie tylko dla najmłodszych.

Zalety jedzenia jajek

Jajka mają całą masę zalet i na pewno są bardzo wartościowym produktem, który warto włączyć do diety każdego z nas. Zawierają aminokwasy egzogenne, czyli te których nasz organizm sam nie wytwarza. Mają bardzo dużo wit. A ( jedno jajko zawiera 25% dziennego zapotrzebowania), wit. D, wit. B 12 ( jedno jajko pokrywa około 100 % dziennego zapotrzebowania). Żółtko jajka jest świetnym źródłem luteiny, która chroni nasz wzrok, ma silne działanie przeciwutleniające i nie tylko. Jajka dostarczają również wielu składników mineralnych : żelazo, potas, cynk, chrom, fosfor. Co więcej, ok. 70% tłuszczy to tłuszcze nienasycone, a tylko 30% to tłuszcze nasycone. Tak więc o jego zaletach chyba nikogo przekonywać nie trzeba.

Od jakiego wieku dania te są odpowiednie?

Dietetykiem nie jestem, więc nie odpowiem Wam kiedy należy wprowadzić jajko do diety dziecka. W internecie znajdziemy wiele informacji, między innymi taką, że jajko jest silnie alergizujące więc po 11 miesiącu. Jednak również taką, że jajko można wprowadzać już od początku rozszerzania diety dziecka i nie ma żadnych limitów, co więcej im szybciej je wprowadzimy tym mniejsze prawdopodobieństwo alergii. A więc umówmy się tak, że przepisy te są dla dzieci które jedzą już wszystkie z tych składników. Alex ma 10 miesięcy je te dania, bardzo mu smakują i nie miał żadnych reakcji alergicznych. To Wy najlepiej znacie swoje dzieci, więc sami wiecie czy są już dla nich odpowiednie czy też nie. Także gotujcie, próbujcie i smacznego ;)

 Jajecznica na parze

Składniki:

- 1 jajko

- łyżeczka masła

- szczypiorek bądź rzeżucha

Sposób przygotowania:

1) W garnku zagotować wodę.

2) Pod ciepła wodą umyć dokładnie jajko.

3) Szczypiorek/ rzeżuchę bardzo drobno posiekać.

4) W miseczce połączyć jajko, szczypiorek i masło ( masa nie musi być jednolita, masło rozpuści się pod wpływem ciepła).

5) Włożyć miseczkę do gotującej się wody i często mieszać.

6) Kiedy jajko będzie całkowicie ścięte, jajecznica jest gotowa.

Smacznego ;)

IMG_3623.jak-zmniejszyc-fotke_pl

Pasta jajeczna

Składniki:

- 1 jajko – 1 łyżeczka majonezu ( można zastąpić jogurtem naturalnym) – szczypiorek/ rzeżucha

Sposób przygotowania:

1) Umyć jajko i  ugotować na twardo.

2) Po przestudzeniu, obrać i bardzo drobno pokroić po czym rozgnieść widelcem ( można również użyć blendera, jednak wtedy pasta będzie bardzo kremowa).

3) Szczypiorek/ rzeżuchę bardzo drobno posiekać i dodać do jajek.

4) Wymieszać z majonezem/ jogurtem naturalnym.

5) Gotowe, smacznego ;)

IMG_3639.jak-zmniejszyc-fotke_pl

Jajko zapiekane w piekarniku

Składniki:

- jajko - łyżeczka masła - plaster szynki

`

Sposób przygotowania:

1) Jajko umyć pod ciepłą wodą.

2) Foremkę do muffinek, bądź jakiekolwiek naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

3) Szynkę drobno posiekać.

4) Jajko wybić formy i dodać szynkę.

5) Piec w 160 stopniach do momentu, aż jajko się całkowicie zetnie ( około 10-15 min).

IMG_3626.jak-zmniejszyc-fotke_pl

Jeśli podobał ci się artykuł będzie mi miło jeśli dasz mi o tym znać zostawiając komentarz. Daj znać znać że nie jestem tu sama ;) Zapraszam również do polubienia strony mlodamamma na facebook-u  - KLIKNIJ TU Możesz również być z nami na bieżąco jeśli dodasz Nas do obserwowanych na Instagramie – Mlodamamma

23 comments on “Jajeczne śniadania dla najmłodszych

  1. Ja jajka uwielbiam w każdej postaci, moja córka wręcz przeciwnie. Starałam się przemycam na różne sposoby, zawsze udaje jej się wyczuć. Odpuściłam na razie, nic na siłę, wrócę do tego za jakiś czas może smak jej się zmieni :)

  2. Ale Ci zazdroszczę! Jajko to chyba najprostszy posiłek na Świecie i daje tyle możliwości! Bardzo żałuję, że
    Moje dziecko nie może jeść jajek.

  3. moja córka jutro kończy 2 lata i od dłuższego czasu bardzo często je jaja. Furorę robią omlety podawane na słodko. Najlepiej ze świeżymi owocami, o które będzie coraz trudniej niestety. Na szczęście zrobiliśmy odpowiednie zapasy mrożonek:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *