Prosty jabłecznik

Dzisiaj mamy dla Was przepis na prosty jabłecznik. Jako, że niedługo zacznie się sezon na jabłka – jak znalazł ;) Swoją drogą mi jabłecznik kojarzy  się z moją mamą. Pamiętam, że bardzo często go robiła jak byłam młodsza. A Wy macie jakieś skojarzenia z tym ciachem?

IMG_2707.jak-zmniejszyc-fotke_pl

SKŁADNIKI:

*380 g mąki pszennej

*3/4 szklanki cukru pudru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

*250 g masła w tem. pokojowej

* 3 jajka

*2 kg jabłek

* cynamon (wedle uznania)

IMG_2677.jak-zmniejszyc-fotke_pl

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1) Składniki na ciasto zagniatamy tak aby powstała kula. Można się posiłkować mikserem z łopatkami.

2) Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą ( mniej więcej 40% 60%).

IMG_2670.jak-zmniejszyc-fotke_pl

3) Mniejszą kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki.

4) Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i większą część ciasta rozwałkowujemy, wypełniając nią dno blaszki.

IMG_2674.jak-zmniejszyc-fotke_pl

5) Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

6) Przez ok 20 minut podsmażamy je na patelni. Jeśli jabłka są kwaśne, można dodać do nich cukier. Jeśli lubicie smak cynamonu, dodajcie go.

7) Podsmażone jabłka przekładamy na ciasto na blaszce.

8) Z zamrażalnika wyciągamy mniejszą kulkę i ścieramy ją na grubych oczkach na tarce na jabłka.

IMG_2701.jak-zmniejszyc-fotke_pl

9) Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez ok. 50 minut.

10) Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO <3

IMG_2702.jak-zmniejszyc-fotke_pl

46 comments on “Prosty jabłecznik

  1. Kocham to ciasto i robię je jak tylko mam okazję ♥ Już nie mogę się doczekać, aż będę miała swoje jabłka :)
    Pozdrawiam cieplutko

  2. Uwielbiam to ciasto, choć u mnie jest to szarlotka, bo jabłecznik to na biszkopcie :) Zaś wersję na kruchym mogłabym jeść bez końca :) U Ciebie nie za wiele ciasta i odpowiednio jabłek. Zjadłabym!

  3. Faktycznie prosty przepis :)
    Trochę mnie zaskoczył, bo w moich rodzinnych stronach (świętokrzyskie) „jabłecznik” to napój z jabłek (jak cydr), a ciasto z jabłkami to zawsze „szarlotka” :P

  4. Wyglada pysznie! Szarlotka tez kojarzy mi się z dzieciństwem, robiła ja zarówno moja Mama, Babcia i wszystkie ciocie, jak wpadaliśmy z wizytą. Jednym słowem uwielbiam❤️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *