Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jakie wspomnienia przywodzi Wam na myśl zapach rabarbaru? Mi przypomina beztroskie chwile dzieciństwa, kiedy zrywałam go na działce prosto z grządki i po opłukaniu pod wodą jadłam. Zajadałam go mimo tego, że jego kwaskowatość wykrzywiała usta. Teraz mamy sezon rabarbarowy w pełni, więc podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto z rabarbarem i budyniem. Przepis znalazłam w internecie i nieco go zmodyfikowałam ;-)

IMG_2104.jak-zmniejszyc-fotke_pl

SKŁADNIKI:

Ciasto :

*500 g mąki pszennej

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*3/4 szklanki cukru

*32 g cukru waniliowego

*250 g schłodzonego masła

*2 żółtka

*1 jajko

*2 łyżeczki śmietany

Masa budyniowa:

*1 l mleka

*3 opakowania budyniu waniliowego

*1/2 szklanki cukru

*450 g rabarbaru, obranego, pokrojonego w kawałeczki

Dekoracja:

*cukier puder do posypania

CIASTO:

1. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, dodać cukier, cukier waniliowy, wymieszać, do mąki zetrzeć schłodzone masło na tarce (grube oczka), dodać żółtka, jajko, śmietanę i zagnieść ciasto rękoma.

2. Ciasto podzielić na dwie części ( mniejszą i większą).

3. Blaszkę do pieczenia ( ja użyłam tortownicy 0 średnicy 26 cm, jednak pasuję na blachę prostokątną 25 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno blaszki, i włożyć do lodówki.

4.Mniejszą część owinąć folią spożywczą i również włożyć do lodówki.

MASA BUDYNIOWA:

1. 750 ml wstawić do gotowania i dodać cukier.

2. W 250 ml mleka wymieszać budynie.

3. Kiedy mleko będzie zagotowane dodajemy rozrobiony budyń i ciągle mieszamy aby zapobiec powstaniu grudek.

4. Po zdjęciu z ognia, ostawić do ostygnięcia – ma być ciepły, nie gorący!

5. Do ciepłego budyniu dodać rabarbar, i wylać na powstałą masę na schłodzony spód ciasta.

6.  Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy na pasy, układając z nich kratę.

7. Piec w tem. 180 C przez ok. 45 min – góra, dół.

8. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia, masa musi zastygnąć, aby się nie rozlała.

9. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO! <3

40 comments on “Ciasto z rabarbarem i budyniem

  1. Ojejku, smaki mojego dzieciństwa! <3 Niestety nie mogę cukru i mąki pszennej, ale i tak zapisuję. Zrobię na niedzielny rodzinny obiad – niech chociaż moi goście mają tą przyjemność. :)

    1. Można spróbować zastąpić inną mąką i zrobić wersję bez cukru ;) Gotowanie daję nam tyle możliwości ;) Jednak osobiście nie odpowiadam jak wyjdzie kiedy pozamieniamy składniki ;)

  2. Pyszności. Jakże bym chętnie zjadła. Jak tylko będę mieć rabarbar wypróbuję natychmiast :) Brzmi i wygląda świetnie, a zapewne jeszcze lepiej smakuje :)

  3. Ciasto wygląda przepysznie :) na letnie dni nada się idealnie. Opis jak najbardziej mi się podoba, osobiście dorzuciłabym więcej zdjęć jak wykonać ciasto krok po kroku :D dla takich jak ja wizualny obraz bardziej dociera niż słowny :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *